10 rețete simple și delicioase de turtă dulce. Sunt gata în câteva zeci de minute
Turta dulce este una dintre cele mai gustoase și aromate prăjituri, care ne duce inevitabil cu gândul la copilărie. Dacă luăm în calcul și faptul că este un desert care se prepară destul de ușor, turta dulce reprezintă astfel varianta ideală atunci când vrem să-i încântăm pe cei dragi cu ceva bun gătit în casă. Deși este considerată a fi un desert specific Crăciunului, turta poate satisface oricând pofta de dulce a copiilor și nu numai.
Cea mai mare căsuță de turtă dulce are peste 18 metri
Deși grecii și egiptenii mâncau turtă dulce încă din antichitate, în Europa acest desert a apărut de-abia în secolul 11. Inițial, toată lumea prepara turta dulce din firimituri de pâine. Cei care au schimbat rețeta au fost englezii, care în timpul domniei Reginei Elisabeta I au preparat acest desert din făină, în loc de firimiturile de pâine. Celebra căsuță de turtă dulce, care acum se prepară în toate țările, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, a fost făcută pentru prima dată în Germania, în jurul anului 1800. Frații Grimm au fost primii care au menționat de acest lucru, în povestea ”Hansel și Gretel”. Cofetarii din întreaga lume s-au întrecut în prepararea acestui dulce sub diverse forme și au ajuns și în Cartea Recordurilor. Astfel, cea mai mare căsuță de turtă dulce a fost făcută în Texas, în 2013. Are 18,28 metri lungime, 12,8 metri lățime și 18,28 metri înălțime. Fabulosul desert conține 35,8 milioane de calorii.
10 rețete rapide de turtă dulce
Principalele ingrediente din care se face turta dulce sunt zahărul, mierea, făina și mirodeniile specifice, care dau aroma inconfundabilă a acestui desert: scorțișoara, ghimbirul, nucșoara, cuișoarele și anasonul. Dacă v-ați hotărât să preparați acest desert, v-am pregătit o listă cu 10 rețete simple de turtă dulce.
1.Turtă dulce clasică
Ingrediente:
500 g făină
4 ouă
9 linguri de miere
200 g zahăr pudră
o linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason
o linguriță bicarbonat
o lingură zeamă de lămâie
Mod de preparare turtă dulce clasică:
Se topește untul și se amestecă într-o cratiță cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, la foc mic. Până se răcește compoziția, trebuie să amestecăm restul ingredientelor între ele, în afară de ouă. Cele două compoziții se amestecă, după care se adaugă și ouăle bătute în prealabil. Compoziția rezultată se frământă până nu se mai lipește de mâini. Aluatul se lasă să crească o jumătate de oră. După ce este gata, se întinde o foaie, din care se vor tăia diverse forme, în funcție de dorințele fiecăruia. Se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
2. Turtă dulce glazurată
Ingrediente:
250 g zahăr
125 ml apă
150 g + 330 g făină
un ou
o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
50 g unt
sare
o linguriță de scorțișoară
un sfert de linguriță de nucșoară
un praf de cuișoare
Ingrediente petru glazură:
un albuș
100 g zahăr
Mod de preparare turtă dulce glazurată:
Zahărul trebuie caramelizat, după care se pune apă peste el, apoi toate mirodeniile și se amestecă până la omogenizare. Adăugați 150 de grame de făină și amestecați din nou, tot pe foc. Compoziția trebuie lăsată la răcit. Într-un bol puneți 330 g făină, sarea și bicarbonatul de sodiu, amestecați și turnați compoziția de caramel, oul și untul topit. Va rezulta un aluat nu foarte lipicios. Faceți biluțe din el și puneți-le într-o tavă la cuptor pentru 15 minute.
Mod de preparare glazură:
Bateți albușul spumă cu zahărul și cu acesta glazurați turta.
3. Turtă dulce de post
Ingrediente:
500 g făină
200 g zahăr
100 g miere topită
200 g margarină
1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță coajă rasă de portocală
esență de vanilie
zahăr pudră
bomboane pentru decor
Mod de preparare turtă dulce de post:
Se topește margarina împreună cu zahărul și mierea. Într-un castron puneți făina, iar în mijloc faceți o gaură, unde veți adăuga bicarbonatul de sodiu, stins în prealabil în zeamă de lămâie sau în oțet, scorțișoara, vanilia și coaja de portocală. Margarina topită o adăugați peste făină și amestecați până obțineți un aluat consistent, fără să fie lipicios. Se lasă 30 de minute să se răcească. După aceea, se întinde o foaie destul de groasă, din care se taie ce forme doriți și apoi se pun în tava de cuptor. Se lasă la copt aproximativ 15 minute. După ce se coace, se poate orna cu zahăr pudră sau cu bombonele
4. Turtă dulce germană
Ingrediente:
500 g făină
350 g miere
100 g zahăr
100 g unt
un ou
o lingură de cacao
10 g bicarbonat de sodiu
3 linguri lapte
40 g mix măcinat fin pentru turtă dulce (scorțișoară, cardamom, nucșoară, cuișoare, anason, coriandru)
Ingrediente pentru glazură:
350 g zahăr pudră
un albuș
2-3 picături suc de lămâie
Mod de preparare turtă dulce germană:
Amestecați mierea, untul și zahărul și puneți-le la fiert la foc mic. După ce zahărul s-a topit, dați cratița la o parte și lăsați să se răcească preț de câteva minute. Adăugați oul, o lingură de cacao și condimentele și amestecați. În compoziția de miere adăugați făina și frământați aluatul, care va fi lipicios. Adăugați și bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte și continuați să frământați aluatul. Lăsați-l la răcit 30 de minute, după care veți întinde aluatul și îl veți decupa cu ce forme doriți. Se bagă la cuptor 10-12 minute.
Mod de preparare glazură:
Bateți albușul spumă cu zahărul și adăugați și picăturile de lămâie. Turta dulce se va orna cu glazură după ce se răcește.
5. Turtă dulce colorată
Ingrediente pentru siropul de zahăr:
250 gr zahăr brut
1 cană apă caldă
1 linguriță scorțișoară măcinată
câteva cuișoare
Ingrediente pentru aluat:
3 gălbenușuri
200 gr zahăr brut
70 gr unt gras
1 linguriță amoniac
1 cană lapte dulce
aproximativ 1 kg făină albă
scorțișoară măcinată
Ingrediente pentru glazură:
3 albușuri
1 praf sare
250 gr zahăr pudră
Ingrediente pentru ornat:
steluțe / biluțe colorate
1 praf scorțișoară
Mod de preparare turtă dulce colorată:
Se prepară mai întâi siropul, pentru că trebuie răcit. Puneți pe foc zahărul, așteptați să se topească, după care turnați toată apa caldă. Lăsați să fiarbă până se topește tot zahărul. Puneți cuișoare și scorțisoară pentru aromă.
Separat, într-un castron, puneți untul moale, 3 gălbenușuri, zahărul și scorțișoara și amestecați bine. Stingeți amoniacul în lapte cald, apoi puneți-l peste amestec. Adăugați și siropul rece și amestecați. Apoi puneți și făina și frământați până când aluatul devine consistent. Se lasă la frigider cel puțin o jumătate de oră. Apoi întindeți aluatul și decupați cu formele dorite. Se bagă la cuptor și se țin maxim 15 minute.
Mod de preparare glazură:
Batem spumă tare albușurile cu puțină sare, după care adăugăm zahărul pudră și mixăm în continuare pentru a obține o bezea perfectă. Cu această glazură se ornează turta dulce. La final, puteți adăuga și bombonele colorate.
6. Turtă dulce în diverse forme
Ingrediente:
1 kg făină albă
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de cuișoare măcinate
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
2 lingurițe de pulbere de coajă de portocale (sau esență de portocale)
2 lingurițe de bicarbonat de sodiu sau 1 plic de praf de copt
300 gr zahăr pudră
3 ouă
250 gr de miere
300 gr unt sau margarină
Mod de preparare turtă dulce în diverse forme:
Topiți unutul cu mierea și lăsați să se răcească. Făina se amestecă cu toate condimentele, se face o gaură în mijloc, unde se pun ouăle bătute în prealabil cu zahărul, dar și untul cu mierea. Se amestecă și apoi se frământă compoziția. Aluatul se lasă la frigider măcar o oră. Apoi se întinde o foaie pe masă și se decupează în cât mai multe forme. Acestea se pun în tava de cuptor și se coc cel mult 10 minute, până se rumenesc puțin pe margini.
7. Turtă dulce cu cacao și glazurată
Ingrediente:
500 g făină
400 g zahăr
100 g miere
3 linguri cacao
1 plic praf de copt
500 ml lapte
75 g unt
2 plicuri zahăr vanilat
2 lingurițe rase coajă de portocală
zeama de la o portocală
2 lingurițe rase mix condimente pentru turtă dulce (scorțișoară, cardamom, nucșoară, cuișoare, anason, coriandru)
Ingrediente pentru glazură:
160 g ciocolată albă
160 g ciocolată amăruie
zahăr pudră
Mod de preparare turtă dulce cu cacao și glazurată:
Făina se amestecă cu zahărul, cacaoa, praful de copt, sarea, zahărul vanilat, coaja de portocală și mixul de condimente. În altă cratiță amestecăm laptele cu mierea pe foc, până când mierea se topește de tot. Acest sirop trebuie lăsat să se răcească, după care adăugăm în el margarina și zeama de la portocală. Siropul astfel obținut se toarnă peste amestecul de cacao. Puneți compoziția într-o formă și o dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Turta dulce trebuie lăsată să se răcească și abia apoi o scoateți din formă.
Mod de preparare glazură:
Se topește la bain-marie ciocolata albă și se toarnă peste turta dulce. Dați prăjitura la frigider pentru 10 minute, după care ornați și cu ciocolata amăruie, topită de asemenea la bain-marie. Băgați din nou prăjitua la frigider și apoi pudrați-o cu zahăr.
8. Turtă dulce rapidă
Ingrediente:
100 g unt moale
2 ouă
100 g zahăr pudră
1 plic condimente pentru turtă dulce
200 g miere
500 g făină
1 praf copt
Amestecați mierea, zahărul și ouăle. Adăugați făina cu praful de copt și cu mixul de condimente și amestecați până când aluatul devine omogen. Decupați ce forme doriți, dați la cuptor și în 15 minute turta dulce este gata.
9. Turtă dulce cu smochine și portocale
50 g făină
250 g miere de albine lichidă
200 ml lapte
150 g smochine uscate
100 g portocale confiate
pulbere de anason
1/2 linguriță de amestec de ghimbir, scorțișoară, cuișoare, nucșoară
5 g praf de copt
un praf de sare
Făina se amestecă cu praful de copt. Portocalele și smochinele trebuie tăiate în bucăți cât mai mici și apoi amestecate cu făina. Laptele, sarea, condimentele, anasonul și mierea se pun pe foc pentru 5 minute. Apoi se adaugă făina, portocalele și smochinele peste lapte. Într-o tavă de copt tapetată se toarnă compoziția și se coace la foc mediu, timp de 40 de minute.
10. Turtă dulce cu migdale
Ingrediente:
300 g miere lichidă
250 g făină
60 g pulbere de migdale
100 ml lapte
un ou
o lingură amestec de ghimbir, scorțișoară, cuișoare, nucșoară
un pliculeț praf de copt
Mod de preparare turtă dulce cu migdale:
Laptele și mierea se încălzesc puțin la foc mic. Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt, pulberea de migdale și toate condimentele, iar în mijloc se face o gaură, unde se toarnă laptele cu mierea. Se amestecă totul și apoi se adaugă oul. Frământați până la omogenizare și adăugați aluatul într-o formă de copt. Se lasă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 50 de minute.